Bazadanych VPS
-
System : Debian 8
Witam mam problem z bazą danych na vpsie problem polega na tym że inne serwery nie chcą się połączyć z bazą danych zainstalowaną na vpsie baza danych na vpsie normalnie działa tylko inne serwery nie mogą się z nią łączyć -
MariaDB? MySQL? Co wyskakuje podczas próby połączenia?
-
@youhosi Podczas podłączania np bazy danych pod forum mybb instator pokazał że nie może się połączyć
- Mysql
-
@Kub41Tap napisał w Bazadanych VPS:
mybb instator pokazał że nie może się połączyć
W takim razie podeślij logi/komunikat.
-
@youhosi taki bład wyskakuje jak instaluję forum i chcę podpiąć bazę danych która jest na vps
Dodam że login i hasło jest prawidłowe

-
Najprawdopodobniej masz zablokowane łączenie się z bazą zdalnie, żeby to zmienić, musisz połączyć się z VPSem jako root i następnie przejść do katalogu
/etc/mysql/mysql.conf.d/mysqld.cnfi zastąpić linię:bind-address = 127.0.0.1tą:
bind-address = 0.0.0.0Na sam koniec wystarczy tylko przeładować mysql'a
/etc/init.d/mysql restartalbosystemctl restart mysql.service. -
@youhosi w putty wyskakuje mi coś takiego

-
Fakt, mój błąd, musisz edytować edytorem, np.
nano /etc/mysql/mysql.conf.d/mysqld.cnf -
@youhosi Tak to ma być ?

-
@Kub41Tap A wpisz
mysqli pokaż co Ci wyskoczy. -
@youhosi zmieniłem na
bind-address = 0.0.0.0mybb dalej nie chce się połączyć z bazą danych zrestartowałem mysql nie pomogło -
Nie zmieniłeś, tylko utworzyłeś nowy plik, najprawdopodobniej nie masz bazy MySQL.
-
@youhosi nie zmieniłem tego w tym pliku który podałeś tylko w
/etc/mysql/my.cnf
plik który podałeś do edycji był pusty w pliku który edytowałem było właśnie to
bind-address = 127.0.0.1które zamieniłem nabind-address = 0.0.0.0 -
@Kub41Tap Podajesz port przez który ma się łączyć?
-
@youhosi w mybb podaje sam adres ip , jest wymagany port? I jak sprawdzić ten port jeśli to jest wymagane
-
Jeśli nie zmieniałeś portu to
3306. -
@youhosi zadziałało czy jeśli bym chciał podpiąć jakiś plugin który ma wyjście do bazy danych też muszę podać ten port ?
-
@Kub41Tap Port jest zawsze wymagany.
-
@youhosi ok działa temat do zamknięcia
-
undefined uMod zablokował ten temat dnia
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się